Nyhedsbrev nr. 11

Ubådsinteressen breder sig

Nu tre museer på vej med danske ubåde.

På kulturnatten fredag 14. oktober var ubåden SÆLEN et af de store trækplastre.

Fra en halv time før åbning til en halv time efter midnat stod gæsterne i kø. Det meste af tiden måtte de vente i mere end 45 minutter, før der var adgang til den forjættede ubåd. Heldigvis kunne nogle af foreningens medlemmer underholde med gamle ubådshistorier, men alligevel opgav mange den kolde venten.

Denne aften var der ikke guidede ture, og på de 6 timer passerede mere end 1.200 gæster gennem ubåden.

Ubådsforeningens 5. medlemsmøde blev afholdt i Aalborg 4. november. Mødet begyndte på Aalborg Søfarts- og Marinemuseum, hvor marinehistorikeren Per Jacobsen guidede medlemmerne rundt på museet.

Ombord på SPRINGEREN (af DELFINEN-klassen) vovede ingen at guide, dertil var der for mange tidligere SPRINGEREN-sejlere. Middagen blev indtaget hos Aalborg Marineforening, hvis smukke og spændende lokaler var en perfekt ramme for den livlige snakken efter sildemad og forloren skildpadde.

Og så er Sælens søsterskib – SPRINGEREN – nået frem til sin endelige placering på det tidligere Langelandsfort. Forinden havde kæmpeflydekranen SAMSON løftet ubåden op på kajen i Bagenkop, et team fra Frederikshavn havde udtaget batteriet og folk fra Rudkøbing Havnesmedje havde skåret SPRINGEREN over i to halvdele!

Normalt er fiskerne i Bagenkop ikke sådan at imponere – men d. 30. november var der alligevel noget, som fik dem op på cyklerne og intetanende trafikanter til at spærre øjnene op!

En ubåd – eller rettere sagt en halv – på en cirka 5 kilometers kørsel med blokvogn, der kantede den rundt om husgavle og ad snævre landeveje til parkeringspladsen foran fortet.

Når de to dokke er udgravet, og støbningen er hærdet, planlægges det, at SPRINGEREN kan åbnes 15. maj som endnu en museumsubåd – den tredje danske.